12 Ağustos 2008 Salı

1. lig takımlarını tanıyalım


Diyarbakırspor
Diyarbakırspor, Diyarbakır Amatör Ligi'nin iki ezeli rakibi Diclespor ve Yıldızspor kulüplerinin 24 Haziran 1968 tarihinde birleşmeleriyle kuruldu. Diyarbakırspor'un ilk başkanlığını de dönemin Belediye Başkanı Nejat Cemiloğlu yaptı.
Diyarbakırspor, bugün formasında taşıdığı renklerin yeşilini Diclespor'dan ve kırmızısını Yıldızspor'dan almıştır. Amblemi ise kentle özdeşleşen ve Çin Seddi'nden sonra dünyanın ikinci büyük seddi olan Diyarbakır'ın kale surları ile Diyarbakır'ın meşhur karpuzundan meydana gelmiştir.
1968–1975 yılları arasında 8 sezon Türkiye 3.Ligi'nde mücadele eden Diyarbakırspor,1975–1976 sezonunda Ali Kahraman'ın başkanlığı ve Şeyhmus Akçadağ'ın ikinci başkanlık ile futbol şube sorumluluğu görevlerini birlikte yürüttüğü dönemdeTürkiye 2.Ligine yükseldi ve ertesi sezon Türkiye 2.Ligi şampiyonu olarak 1.Lig'e yükseldi.
3 sezon 1.Lig'de kalan ve ikinci sezonunda (1978–79) 5 hafta lider kaldığı ligi 5. sırada bitiren Diyarbakırspor,1979–1980 sezonunda Balkan Kupası'na katılmaya hak kazandı, fakat o yıl kupanın oynanmaması nedeniyle ülkemizi Avrupa'da temsil edemedi.
Diyarbakırspor,1 kez (1981981) Türkiye Kupası'nda yarı finale yükseldi; ama o sezon Türkiye Kupası'nı kazanan Ankaragücü'ne elendi. Diyarbakırspor'un en güzel dönemi, en parlak dönemi ve kente iyi bir şekilde hem futbolun adına hem de kentin o puslu havasının ortadan kalkmasına, esnafına yardımcı olacak dönemi o dönemin emniyet müdürü şehid Ali Gaffar Okkan dönemiydi.

Diyarbakırspor takımıyla ilgili birkaç ilginç bilgiler ise:


Diyarbakırspor, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nden 1.Lig'e çıkan ilk kulüptür.
Diyarbakırspor, 2 yıl içerisinde hiç ara vermeden 3.Lig'den 1.Lig'e yükselen; Türkiye'nin ilk, dünyanın ise ikinci takımı olmuştur. (Dünya'da bu başarıyı ilk elde eden ekip İngiltere'nin Nottingham Forest kulübüdür.) Ancak o zamanlar 2.Lig A Kategorisi,2.Lig B kategorisi gibi ligler olmadığı için(sadece 1.Lig,2.Lig ve 3.Lig)Adanaspor bu sene şampiyon olursa 3 sezon üst üste şampiyon olacağından Diyarbakırspor'un önüne geçecek. Diyarbakırspor ile ilgili diğer bir ilginç bilgi ise,
4 büyüklerden sonra en çok taraftara sahip olmasıdır.

Bu sene Bank Asya 1.Ligini ilk 6 sıra içerisinde bitirerek Play Off oynamaya hak kazanan Diyarbakırspor, yarı finalde Eskişehirspor'a penaltılarla kaybederek elenmişti. Bu sezonki hedeflerini de ilk 6 olarak belirleyen Diyarbakırspor'da transfer döneminin özellikle bugünlerde oldukça hareketli geçtiğini görüyoruz. Şu ana kadar transfer edilen isimler: Erhan Çatalçam (Adana Demir), Fırat (Mardin), Mutlu (Erciyes), Mithat (F.Bahçe), M.Hanefi (Sivas), Aytaç (Sivas), Uğur (Şırnak), Hakikat (Giresun), Fırat (Eyüp, Yertek (G.Antep Bld.),Emrah Bozkurt(Erciyes),Ceyhun(Şekerspor) olurken; takımdan ayrılan oyuncular ise Serkan Özsoy, Özcan, Onur, Gürol, Anıl, Çağatay, Murat, Abdullah, Gürol, Bülent, Hakan ve İlhan oldu. Golcü oyuncu Hüseyin Kartal ile bitirici vuruşlarıyla tanınan Ercan'ın da bu sene kadroda tutulması Diyarbakırspor için oldukça önemliydi.

Yeni sezon hazırlıklarını İzmit/Kartepe'de sürdüren Yeşil-Kırmızılı ekip burada oynadığı hazırlık maçlarında tek galibiyetini 1-0'lık skorla Ç.Rizespor'a karşı aldı. Burada oynadığı diğer hazırlık maçlarında ise Adanaspor'a 3–1,Bursaspor'a 3–0 ve Kayserispor'a da 1–0 mağlup olurken, Manisaspor’la 1–1,Giresunspor'la da 0–0 kaldı.

Lige iç sahada oynayacağı Orduspor maçıyla başlayacak olan Diyarbakırspor, ilk yarının son haftasında ise G.Antep Bld. Spor deplasmanında olacak. İlk yarıda 8 iç saha maçına çıkacak olan bu ekip,9 defa da deplasman maçı oynayacak.

Kişisel Görüşüm
Teknik Direktör sorununu Coşkun Demirkan ile çözen Diyarbakırspor oldukça kaliteli ve deneyimli bir isimle çalışacak. Bazen bir teknik adam tüm transferlerden daha değerlidir. Gerets’in Galatasaray'da ilk sene yaşattığı mutluluk gibi. O yüzden teknik adam değişimindeki isabeti çok olumlu buluyorum. Takıma bakacak olursak, Diyarbakırspor her sezon olduğu gibi yine kapalı kutu. Şu anda maddi sorun çözülmüş olarak görünse de ileride de yine bir sıkıntı yaşayacakları kesin. Transferde gelecek vaadeden oyuncuları tercih eden bu ekipte özellikle hazırlık karşılaşmalarında Uğur'un performansı dikkat çekiciydi.(Kartepe Turnuvasını dikkatle takip eden birisi olarak şu ana kadar zaten bir Diyarbakırsporlu Uğur'u bir de Manisalı gurbetçi oyuncu Fatih'i beğendiğimi, zamanı gelince Manisaspor başlığı altında Fatih'ten ayrıntılarıyla bahsedebileceğimi söyleyebilirim. Bu iki isme şimdiden dikkat diyorum. Gelecekte 4 büyük diye tabir edilen takımlarda görebiliriz.)Uğur'un yanında Erhan Çatalçam, Mithat, Emrah ve Ceyhun'un da isabetli transferler olduğunu yalnız İlhan ve Serkan Özsoy'un ayrılmasının Diyarbakırspor için bir engel teşkil ettiğini ve bu iki oyuncuyu çok arayacaklarını söyleyebilirim. Sonuç olarak iç sahada başarılı maçlar çıkarmasını beklediğim Diyarbakırspor, deplasmanda ise genelde kısır sonuçlara imza atar diyorum. Ligi orta sıra ekibi olarak inişli çıkışlı bir grafikle noktalaması muhtemel bu takımın maddi sorunları yaşamaması durumunda ilk 6'yı zorlamaları kuvvetle muhtemeldir.
İsmail Eğriparmak

Hiç yorum yok: