29 Ağustos 2008 Cuma

1. lig takımları/16


Samsunspor

Türk futbol tarihinde önemli yeri olan ekipler arasında yer alan Samsunspor, 23 sezon ile Türkiye'nin en fazla Süper Lig'de liderlikte kalan 5. takımıdır.

Tarihçe:

Samsunspor Kulübü 1965 yılında Samsun'da bulunan dört amatör mahalli lig takımının birleşmesi neticesinde oluşmuştur. Bu amatör lig takımları şunlardır; 19 Mayıs, Fener Gençlik, Akınspor, Samsunspor. Böylece Samsunspor Kulübü kurularak profesyonel futbol faaliyetlerine başlamıştır.

Samsunspor, ilk kez 1969 yılında 1. lige yükseldikten özellikle 1980'li yılların 2. yarısında altın dönemini yaşamıştır. Samsunspor kuruluşundan bu güne kadar 2. Lig'de 6 defa şampiyon olup 1.lige yükselmiştir. 1985–89 arasındaki dönemde iki kez lig üçüncüsü, bir kez lig dördüncüsü olan Samsunspor, 20 Ocak 1989'daki ölümcül kaza sonrasında büyük bir çöküntü geçirmiştir. O sezon ikinci yarı maçlarına çıkamamasına karşın TFF'nin sağladığı özel statü ile ligde bırakılan Samsunspor, sonraki 5 yıl içinde 1 ve 2. lig arsında mekik dokudu.
1992–1993 yılında beri birinci ligde arka arkaya 15 sezon geçiren Samsunspor, Anadolu takımları arasında Balkan Kupası'nı kazanan tek takımdır. Samsunspor, 2005–2006 sezonunda Turkcell Süper Ligi 17. olarak tamamlayarak küme düşmüştür.

Samsunspor Takımı Hakkında Diğer Notlar:

Samsunspor, 1966–69 yılları arasında Türkiye 2. Ligi'nde evinde oynadığı 55 lig maçında yenilgi yüzü görmedi.
Samsunspor, Türkiye 1. Ligi'nde 2. Lig'den yükseldiği sezon en iyi dereceyi elde eden takımıdır. (1985–86, lig 3'üncülüğü.)
Turkcell Süper Lig tarihinde 3 kez gol kralı çıkarmıştır:
Tanju Çolak 1985–86 (Avrupa'da Bronz Ayakkabı) ,Tanju Çolak 1986–87, Serkan Aykut 1999–00
Bir resmi maçta, Türk Milli Takımı 11'ine en fazla oyuncuyu veren Anadolu takımıdır. 12 Kasım 1986'da, 0–0 biten Türkiye-K.İrlanda maçında 4 Samsunsporlu futbolcu ilk onbirde yer almıştır.
Samsunspor, 1985–88 yılları arasında F.Bahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor'a karşı çarpıcı sonuçlar almıştır. Bu dönemde Fenerbahçe ile oynadığı 9 resmi maçta yalnızca 1 yenilgiye uğrarken ilk 6 maçtan 5'ini kazanmış ve kalesinde gol bile görmemiştir. Toplamda 14 gol atıp, 3 gol yemiştir. Aynı süreçte Beşiktaş ile oynadığı 7 maçı da kaybetmemiş, Trabzonspor’a ise Samsun'da hiç kaybetmemiştir.
Samsun’da bir basketbol potansiyeli de olmuştur. Karadeniz Bölgesinin Türkiye Birinci Erkekler Basketbol Liginde mücadele eden ilk takımı Samsunspor olmuştur. Yetmişli yıllarda bu başarıyı elde eden takımdır. ( 1972-73’te Birinci Ligde oynamıştır. Karadeniz'in ve Anadolu'nun ilk takımıdır. ) O takımın ilk beşi şu şekildedir; Tansev Mıhçıoğlu- İsmet Badem- Cudi İmamoğulları- İren İmre- Yalçın Gürpınar
İki kere daha 1. TBBL’ye yükselmiş ancak sponsor sorunu nedeniyle son anda bu haklarından feragat etmek zorunda kalmıştır. 2001–02 sezonunda 1.TBL’ye çıkma hakkı elde eden takım tam da ülke genelindeki ekonomik krize denk gelince bu hakkından feragat etmek zorunda kalmıştı. 2004–05 sezonunda ise İsmail Uyanık’ın özel gayretleri eşliğinde takım 1973 yılından sonra tekrar 1. TBL’ye yükselmeyi başarmıştı, hatta fikstür çekimine de girilmişti lakin Uyanık’ın başkanlığı bırakmasıyla birlikte yeni yönetim yeterli desteği göremedikleri bahanesiyle lige iştirak edilmedi.

Yeni sezon hedefini ilk 6 olarak belirleyen ekipte,dış transfer çalışmalarının oldukça sönük kaldığını ve giden oyuncuların yerlerinin şu ana kadar doldurulamadığını görüyoruz.Şu ana kadar transfer edilen isimler:Burhan Coşkun ve Volkan Çekiç (K.Erciyesspor) Çağatay Tekin (Hacettepe), Eray Birniçan (Konyaspor),Zafer Şakar (Galatasaray),Gökhan Kolomoç (Orduspor),Veysel Aksu (G.Antep Bş.Bld.Spor).Takımdan ayrılan isimler ise:Emre Balak (Gençlerbirliği) Caner Altın (Konyaspor) Hakkı Hocaoğlu (Adanaspor) ,Ercüment Kafkasyalı (Hacettepe) ,Samet Kılıç (Manisaspor),Feridun (Denizlispor).

Yeni sezona Isparta/Davraz'da hazırlanan Samsunspor,burada oynadığı dört hazırlık maçında Karadeniz Trabzonspor'u 1-0 yenerken,Alanyaspor'a 2-1 kaybetti.Ardından yine oynadığı K.Trabzonspor'la bu sefer 2-2 kalan Kırmızı-Beyazlılar,Karşıyaka takımıyla da sahadan yine eşitlikle (0-0) ayrıldı.

Ligin ilk haftasında Erciyesspor'u konuk edecek olan Samsunspor, ilk yarının son haftasında ise Adanaspor deplasmanında olacak.

Kişisel Görüşüm
Samsun yönetimi ve teknik heyeti, bu seneden umutlu olsa da, takımın bu kadroyla yapacağı oldukça sınırlı. Transfer döneminde genelde genç oyunculara yönelen takımda, Serkan Aykut gibi tecrübeli isimler de bulunuyor. Ancak Serkan'ın da artık yapabilecekleri sınırlı. Caner Altın'ın takımdan ayrılması, takımın ofansif yönünü olumsuz bir şekilde etkiler, keza Feridun'un da ayrılması, Samsunspor sağ kanadının bu sezon sıkıntı yaşamasına neden olabilir. Kısacası Samsun takımından bu sene başarı beklemiyorum; ama gelecek sezon kadrosunu koruyup iki- üç tecrübeli oyuncu transfer ettiği takdirde bu genç isimlerle şampiyonluğun en güçlü adayı olacaktır.

İsmail Eğriparmak

Hiç yorum yok: