28 Ağustos 2008 Perşembe

1. lig takımları/15


Orduspor

Orduspor; Karadeniz İdmanyurdu, Ordugücü, Ocak Kulübü, 19 Eylül ve Yolaç olmak üzere 5 amatör kulübün birleşmesiyle 1967 yılında kuruldu.1975–1981 ve 1983–1986 arası olmak üzere 9 sezon 1. ligde mücadele etmiştir. En iyi derecesi 1978–1979 sezonundaki 4.lüktür. Bu dereceyle UEFA Kupası'na katılmaya hak kazanan Orduspor, Çekoslovakya'nın (şimdiki Çek Cumhuriyeti) Banik Ostrova takımıyla eşleşmiş ve evindeki ilk maçını 2–0 kazanmıştır. Ancak rövanşı 6–0 kaybederek ilk turda elenmiştir. O sene Avrupa'da maç kazanan tek Türk takımı olarak Türkiye'nin gururu olmuştur. Orduspor taraftar grupları Akıncılar, 52 Genç taraftarlar, MorMenekşelerdir. Lakabı Menekşeler olan Orduspor'un en büyük taraftar grubu Akıncılar'dır.
Atatürk'ün Cumhurbaşkanı olarak ziyaret ettiği ilk futbol kulübü Orduspor'dur.
2004–2005 sezonunda mücadele ettiği 2.Lig B Kategorisinde son 17 maçında hiç puan kaybetmeden şampiyon olmuş ve bu alanda da bir rekora imza atmıştır. 2005–2006 sezonunda 2.Lig A Kategorisinde 6. olan Orduspor, Play Off maçlarında yarı finalde Altay'a 1–0 kaybederek Süper Lige çıkamamıştır. 2006–2007 sezonunda ise ligi 8. sırada tamamlamıştır.
Kadrosunda sayısız yıldız yetiştirmiş ve Türk futboluna armağan etmiştir. Başlıcaları: Kemal Yıldırım, Salih Aydoğan, Üstün Türközer, Arif ve Turgay Güney, Fikret Ayabakan, Yener Çelik, Güven Türközer, Erdoğan Arıca, Tuna Güneysu, Sinan Bayraktar ve Şükrü Bekiroğlu.

Yeni sezon hedefini ilk 6 olarak belirleyen takımda dış transferde birçok isme imza attırıldığını görüyoruz. Transfer edilen isimler: Aytekin, Metin Arslan, Akın Sinan, Ufuk Ateş (Antalya), Hakan Macit (Pazar), Sülayman Fatih Şen, Hakan Eren, Haydar Koç (Kocaeli), Murat Kefeli (Ünye), İlker (Erciyes), Mehmet Deliorman (İstanbulspor), Mehmet Al (Elazığ),Bruno Ferreria (Mumbo Rosa), Jerry Akaminko (Gana),Aslan Darabeyaz (Kazakistan).Takımdan ayrılan isimler ise: Emrah Ekmekçi, Ümit Atalay, Şenol Demirci, Volkan Sarıkaya, Gökhan Kolomoç, Alican, Doğukan, Hakan.

3 etaplı kamp çalışmasının ilkini Bolu/Gerede'de yapan Orduspor,burada oynadığı 3 hazırlık maçında 1 galibiyet,2 de yenilgi aldı.Karabükspor'u 2-1 yenen Mor-Beyazlılar,Kasımpaşa'ya 1-0,Ç.Rizespor'a da 2-0 mağlup oldu.İkinci etap kamp çalışması için Ankara/Patalya'ya geçen Orduspor,burada da 4 hazırlık maçı oynadı.Tarsus'u 2-1 yenerlerken,Güngören Bld.Spor'a 2-0 kaybettiler. Boluspor ve Karabükspor'la oynanan maçlardan ise sahadan 1-1'lik eşitlikle ayrıldılar.Son hazırlıklarını kendi tesislerinde sürdüren bu ekip ligin ilk haftasında Diyarbakırspor'a konuk olurken,ilk yarının son haftasında ise Manisaspor deplasmanında olacak.

Kişisel Görüşüm
Hazırlık maçlarında görünen tablo, uyum sorununun henüz atlatılamadığı yönündedir. Takımda aynı Malatyaspor gibi bir belirsizlik hâkim. Kalan kısa zamanda yeni teknik direktörün, takımla anlaşması, uyumu zaman alır. Çoğu kişi Orduspor'u üst sıralar için aday gösterse de, ben herkesin aksine Mor Menekşelerden bu sene için bir başarı beklemiyorum. Ligi inişli çıkışlı bir grafikle tamamlarlar.
İsmail Eğriparmak

Hiç yorum yok: