27 Ağustos 2008 Çarşamba

1. lig takımları/13


Malatyaspor

Malatyaspor, Malatya’nın Bank Asya 1.Ligi'nde mücadele eden futbol takımıdır. Sarı-kırmızı renklere sahip olan kulüp maçlarını Malatya İnönü Stadı'nda oynamaktadır.
Kulüp Doğu Anadolu bölgesinden Süper Lig'de mücadele eden ilk takım oldu. Serginho, Carlos, Eder gibi 1982 ve 1986 Dünya Kupası'nın Brezilya Milli Takımı yıldızlarını Türkiye'ye getirerek tarihi bir başarıya imza atmıştır.
Ayrıca Doğu Anadolu'dan ilk defa Avrupa'ya giden Malatyaspor, 4 büyükleri bir sezon içerisinde yenen dört takımdan birisidir.
2004 yılında UEFA kupasında mücadele eden takım İsviçre'nin Basel takımını deplasmanda 2–1 mağlup etmiş, deplasman golü kuralıyla elenmiştir. Kardeş ve dost kulübü Adanaspor'dur.
Malatyaspor Türkiye 1. Liginde (Süper Ligde) hiç şampiyon olamamış fakat 1 defa 3.lük, 1 defa da 5.lik kazanmıştır.
Malatyaspor ve İlkler:
1. Malatyaspor Türkiye 2. Lig'ini Namağlup bitirip 1. Lige yükselen ilk takımdır. (1983–84)
2. Malatyaspor 4 Büyükler denen Fenerbahçe SK, Beşiktaş JK, Galatasaray SK ve Trabzonspor'un dördünü birden aynı sezonda yenen ilk takımdır.
3. Malatyaspor Doğu Anadolu Bölgesi'nden 1. Ligde en çok oynayan ve UEFA Kupası ile Balkan Kupası'na katılan İlk ve tek takımdır.
4. Malatyaspor 1987–1988 sezonunda Ünal Karaman ve Feyzullah Küçük'lü kadrosuyla en iyi sezonunu geçirmiş ve ligin ilk yarısını üçüncü sırada bitirmiştir. Sezonu da 3. sırada bitirmeyi başarmıştır.
5. Malatyaspor Brezilya Milli Takımı forması giymiş 3 oyuncuyu aynı anda getirtebilmiş ilk Türk futbol takımıdır: Eder, Carlos, Serginho.(Bu oyuncular o dönem Brezilya ile Dünya Şampiyonu olmuş takımda oynayan oyunculardı.)
6. Malatyaspor'un 1989–90 sezonunda 44 puanla ve şikeyle ligden düştüğü mahkeme sonucu ile sabit olarak ortaya çıkmış ilk Türk futbol takımıdır. Adanademirspor - Boluspor maçında şike yapılarak Malatyaspor'un küme düşmesinin sağlandığı belgelenmiştir. Fakat zamanın tahkim kurulunun tekrar 1. lige dönmesi kararına rağmen devletimizin bu konuda yasal düzenlemeleri ve yaptırımları tam olarak uygulamamasından ve zamanın federasyon başkanı Şenez Erzik'in keyfi uygulaması sonucu 2. ligde oynamak zorunda bırakılmıştır.
7. Anadolu takımlarımdaki ilk kulüp mağazaları zincirini açmış, ilk dergisini Burak İnan önderliğinde çıkarmıştır.
8. Malatyaspor Lig şampiyonluğu Kupa şampiyonluğu gibi gözle görülür elle tutulur medyatik başarılar elde edememesine rağmen geçen sezon Manisa'da 4000 taraftarla, Olimpiyat Stadı'nda 30 bine yakın taraftarla, Adana'da 10.000 civarında taraftarla ve 2001'de Antalya'da 15 bin taraftarla maça çıkabilen sayılı Türk takımlarındandır.
Yeni sezondaki hedefini ilk 6 olarak belirleyen Sarı-Kırmızılılarda,transfer çalışmalarının diğer takımlara nazaran daha sakin geçti.Bundaki en büyük pay ekonomik zorluklardan kaynaklandı.Şu ana kadar transfer edilen isimler:Gökhan Caba (Kasımpaşa), Gökhan Bozkaya (Sivas),Eren Özen (Hacettepe),Fatih Sezer (Şekerspor).Takımdan ayrılan oyuncular ise:Serdar Samatyalı (Rize), Atilla Birlik (Tokat), Mehmet Budak (Altay), Tayfun (Boluspor), Emre Yılmaz( Sivas), Muammer Sancaklı (Buca),Zafer Demiray (Karşıyaka),Ulaç (Adana Demirspor)..

Lige iç sahada konuk edeceği Karşıyaka maçıyla başlyacak olan Malatyaspor,ilk yarının son haftasında ise Giresun deplasmanında olacak.

Kişisel Görüşüm
Hazırlık maçlarında iyi bir görüntü sergileyemeyen Malatyaspor’da, şu anda herhangi bir başkan adayının olmaması, takımda ekonomik sıkıntının oldukça yoğun yaşanması ve bu ligin en iyi oyuncularından kabul edilen Mehmet Ayaz'ın ve Burak Akdiş'in takımdan ayrılması sene boyunca Sarı-Kırmızılı ekibi çok zorlayacak. Takımdan ayrılan oyuncuların yerine alınan isimlerin ise, beklenen performansı sergileyip sergileyemeyeceklerini sezon boyunca göreceğiz. Malatyaspor ile ilgili son olarak diyeceğim, takıma ciddi bir takviye yapılamazsa küme düşmesi oldukça muhtemel görünen bir takım.
İsmail Eğriparmak

Hiç yorum yok: