15 Ağustos 2008 Cuma

1. lig takımlarını tanıyalım/7


Giresunspor

Giresunspor, Giresun ilinde ilk olarak 1925, daha sonra 1967 yılında tekrardan kurulmuş olan bir spor kulübüdür. Kulübün lakabı Çotanaklar'dır. Çotanak, fındığın ağaç dalındaki haline denmektedir. Çotanak figürü kulübün armasında da kendisine yer bulmuştur.

Giresunspor Kulübü;1925 yılında Hilalspor'a rakip olarak, Sarı-Lacivert renkler altında Öğretmen Fevzi ve Faruk Beyler tarafından kurulmuştur. Kulüp amatör olarak futbol, atletizm ve su sporlarında faaliyet göstermiştir. Giresunspor,1925–1940 yılları arasında Hilalspor ve Yeşiltepe takımlarıyla mahalli liglerde sayısız müsabaka oynamıştır.29 Haziran 1938 tarihinde çıkan 3530 sayılı Beden Terbiyesi Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte 28 Mart 1941 yılında Giresunspor'un 1967 yılındaki kuruluşunda yer alan Giresunspor, Hilalspor, Yeşiltepe ve Sahilspor kulüpleri, sürdürdükleri bu faaliyetlerine son vermek zorunda kalmışlar ve kapatılmışlardır.

Profesyonel liglerdeki mücadelesine 1967–68 futbol sezonuyla birlikte ilk başkanı olan rahmetli Sayın Hasan Gürel başkanlığında Türkiye 2. Milli Ligi’nden başlayan Giresunspor ilk resmi maçını ise 20 Ağustos 1967 tarihinde İstanbul kulüplerinden Beylerbeyispor ile Giresun Atatürk Stadı’nda oynamış ve rakibiyle 0–0 berabere kalmıştır. Giresunspor, Giresun’daki ikinci maçında ise 17 Eylül 1967 tarihinde Konyaspor'la karşılaşmış ve rakibine 2–1 mağlup olmuştur.

Profesyonel liglerdeki mücadelesine başladıktan 4 sezon sonra (1970–71 sezonunda) Türkiye Birinci Futbol Ligi’ne yükselerek Doğu Karadeniz'in 1.Ligde mücadele eden ilk kulübü olma unvanını alan Yeşil-Beyazlı ekip, o dönemki adıyla Türkiye 1.Ligi'nde 6 sezon üst üste mücadele etmiştir. Özellikle 1975–76 sezonunda parlak bir performans gösteren Giresunspor, iyi geçen bir sezonun ardından 1976–77 sezonunda 1. lige veda etmiş ve bugüne kadar da tekrardan 1. ligde(şu anki adıyla Süper Lig) boy gösterememiştir.

2007 yılının Mayıs Ayında Adana Demirspor'u Bursa'da oynanan 2.Lig Ekstra Play Off maçının finalinde 5–1 yenerek şampiyon olan Giresunspor, ligde kalma amacıyla başladığı Bank Asya 1.Ligini kendisi için iyi sayılabilecek bir yerde bitirerek amacına ulaşmıştır. Yeni sezonda üst sıraları hedefleyen Çotanaklarda, şu ana kadar transfer edilen isimler: Barış (G.Antep), Koray (Mardin), Emre (Beşiktaş), Aykut (Almanya-Karlsruhe), İbrahim Cisse (Fransa-Bordeaux), Gökhan Altıntaş (Nazilli), Artur (Kırgızistan-Abdişata), Hasan Demir (Denizli Bld), Muharrem Kaya (Trb.Karadenizspor), Enver Işık (Göztepe), İbrahim Giray (Kırşehir), Hasan Aydınlı (Pazar),Mehmet Yılmaz (Eskişehirspor) ve Harun (Ankara Demirspor).Gönderilen isimler ise:Cem Karahan (Adanaspor),Levent Demiray (Sakarya), Emrah Kiraz (Bursa), Emrah Kol (Rize),Kemal Toprak (serbest).

Yeni sezon hazırlıklarının ilk etabını İzmit/Kartepe'de yapan Giresunspor burada oynadığı 3 hazırlık karşılaşmasında da galip gelemedi. Adanaspor’a 4–2 ve Manisa'ya da 1–0 yenilen bu ekip, Diyarbakırspor’la da 0–0 kaldı. İkinci etap kamp çalışmaları için Ankara/Patalya'ya geçen Giresunspor burada da 2 hazırlık maçı oynadı ve bu maçlarda da galip gelemedi. Güngören Bld. Spor ile 1–1 kalan, Çotanaklar Ş.Urfaspor'a ise 3–2 mağlup oldu. Giresunspor son hazırlık maçını ise bugün Kartalspor ile yapacak. Ligin ilk haftasında Karabükspor'a konuk olacak olan Giresun ekibi, ilk yarının son haftasında ise iç sahada Malatyaspor'u konuk edecek. Sonucunun şimdiden merakla beklenildiği maç ise 14.haftada iki ezeli rakip olan Orduspor-Giresunspor arasında oynanacak. İki kardeş ve dost kulüp olan Giresunspor-Boluspor müsabakası ise 15.haftada oynanacak.

Kişisel Görüşüm

Sert vuruşlarıyla tanınan füzeci Levent’in, bu sene Rize'ye transfer olan ve orada patlama yapmasını beklediğim Emrah Kol’un, panter lakabıyla tanınan Cem'in takımdan ayrılışları lig maratonu boyunca Giresunspor'u çok zorlayacak. Hazırlık maçlarında uyum sorununun çok fazla yaşandığı takımda teknik direktör Mehmet Birinci şu ana kadar bu sorunu giderebilmiş değil. Sezon boyunca takımın defansta sorun yaşaması muhtemel. Özellikle dış sahada fazla gol yemesini beklediğim takımdan, iç sahada ise az gollü maçlar bekliyorum. Her ne kadar Giresunspor yönetimi, amacını üst sıralar olarak belirlediyse de ben ligi inişli-çıkışlı bir grafikle tamamlarlar diyorum. İlk 6 için Giresunspor'a şans vermiyorum. Ligi tahminen alt sıralarda veya küme düşme potasının 1–2 basamak üzerinde bitirirler.
İsmail Eğriparmak

Hiç yorum yok: