14 Ekim 2008 Salı

7.hafta/ ismail eğriparmak


Yedinci Haftanın Analizi

Kasımpaşaspor-Manisaspor (0–0)
Haftanın maçında ne şiş yandı ne kebap. Kurdukları kaliteli kadrolarıyla Bank Asya Liginin en büyük favorileri arasında gösterilen Kasımpaşaspor ve Manisaspor arasındaki mücadelede beraberliğe sevinen taraf konuk Manisaspor oldu. Ufukhan’ın kırmızı kart görmesiyle tam 60 dakika 10 kişi oynayan Manisaspor, Kasımpaşaspor takımına gol izni vermedi ve hem liderliğini hem de namaglup unvanını korumuş oldu.
Ev sahibi ekipte bu aralar bir düşüş görünüyor. Son 3 maçından sadece 2 puan alan ev sahibi takımda ilk haftalarda sergilenen güzel ve mücadeleci oyun son haftalarda yok. Manisaspor ise şu ana kadar hedeflenen puana ulaşmış durumda. Sene sonuna kadar Manisa takımını sürekli olarak üst sıralarda göreceğimiz kesin.

Altay-Boluspor (1–1)
Lige fırtına gibi bir giriş yapan Altay,oynadığı son 4 maçından da beraberlikle ayrıldı.Golcü Şehmuz’dan yoksun olarak Boluspor maçına çıkan Altay,mutlak favori olduğu karşılaşmada Burak’ın çok net kaçırdığı pozisyonları maç boyu aradı. Bu aralar oldukça çalkantılı bir dönem geçiren Boluspor karşısında kaleci Ziya’nın büyük hatasıyla öne geçen Altay, ilerleyen dakikalarda yapılan yanlış değişikliklerle ve skoru koruma amaçlı defansa çekilince oyundaki üstünlüğünü Boluspor’a kaptırdı. Son dakikalara doğru gelen Bilal’ın golü deplasman takımına beraberliği getirirken, en yakın rakiplerinin karşılaştığı bu haftada Altay galip gelemeyerek avantaj yitirdi. Maçın yıldızı ise Bolusporlu Erdem oldu.

Gaziantep Bş.Bld.Spor-Güngören Bld.Spor (3-0)
Çok az sayıda taraftarın izlediği maçı ev sahibi ekip rahat kazandı. Sezon öncesi yaptığı etkili transferlerin takıma uyum sağlamasıyla gücüne güç katan Antep ekibi, ilk yarıda gelen Mustafa Şahintürk ve Uğur’un golleriyle skor avantajını 90 dakika boyunca korudu. Zayıf Güngören Bld. Spor’un hiçbir varlık gösteremediği maçta, Baykal’ın da takımını 10 kişi bırakması farklı mağlubiyete davetiye çıkardı. Geçtiğimiz hafta güzel bir oyunla güçlü Kasımpaşa’yı deviren Güngören’in kadro yapısı itibarıyla, biraz daha zamana ve tecrübeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Güngören takımının sezon sonuna kadar bu tarz sürpriz galibiyet ve mağlubiyetlerine herkesin alışması gerekir. Ev sahibi ekip için ise söyleyeceklerim, her maçını deplasmandaymış gibi oynuyor. Çünkü iç sahada maçlarını 200–250 kişiye oynuyor. Taraftar desteği denen bir şey söz konusu değil. Her sene olduğu gibi bu sene de taraftar sıkıntısını fazlasıyla yaşayan Antep’in Mavi-Beyazlı ekibi artık yalnızlığa alıştı!

Erciyesspor-Kartalspor (1–1)
Bir başka, az sayıdaki taraftarın izlediği maçtı bu. Maçın başlarında Bikoko’nun golüyle öne geçen ev sahibi ekip, son dakikalara doğru Mesut’un golüne engel olamayarak sahadan beraberlikle ayrıldı. Geçtiğimiz hafta Erciyes-Diyarbakırspor maçından önce Erciyesspor kulüp başkanı Enver Kemaloğlu’nun yaptığı açıklamalar takım üzerinde büyük bir baskı oluşturdu. Futbolcuları ve teknik heyeti tehdit edercesine birtakım söylemlerde bulunan Enver Kemaloğlu kısa vadede istediğini almış görünüyor. 2 haftada alınan 4 puan takımı birazda olsa tehlikeli bölgelerden uzaklaşmaya yetti. Ancak bu ve benzeri açıklamaların uzun vadede başarı getirmeyeceği apaçık ortada. Kartalspor’un ise istikrarlı ilerleyişi devam ediyor. Teknik direktör Mehmet Altıparmak’ın elinde geniş bir kadro var ve süreçte bu kaliteli isimlerle sürekli üst sıralarda dolaşacakları kesin.

Karabükspor-Ç.Rizespor (1–1)
Hafta içinde teknik direktörlüğe Hüsnü Özkara’yı getiren Karabükspor ile geçen sene Turkcell Süper Liginden düşen Ç.Rizespor’un mücadelesinden galip çıkmadı. Şadi, Ali Sakal, Kürşat, Özden ve Sedat’tan yoksun olarak Karabük deplasmanına çıkan Rizespor, Riberio’nun golüyle skorda üstünlüğü yakaladı. Son 15 dakikaya girilirken ev sahibi takımdan Hakan Bayraktar’ın da kırmızı kart görmesiyle 10 kişi kalan Karabükspor karşısında Rizespor’un daha rahat kazanması bekleniliyordu ancak Mahmut’un golü ev sahibi takımına 1 puanı getirdi. Sezon öncesi şampiyonluğun en büyük favorisi olarak gösterdiğim Ç.Rizespor, şu ana kadar beklenileni veremedi. Tecrübeli kadrosuyla bu ligde mücadele eden bu takımda teknik direktör Metin Diyadin ve futbolcular tamamen hayal kırıklığı yaratmış durumdular. Karabükspor’a baktığımız zaman ise istikrarsızlık söz konusu. Genç kadro ile mücadele veren bu takımın uzun vadede başarı getirip getirmeyeceği şu anda soru işareti.Yalnız geçmiş senelere baktığımızda bu ligde genç kadro ile mücadele eden takımların pek başarılı olamadıkları ortada.

Diyarbakırspor-Malatyaspor (1–0)
İlk 3 haftada topladığı 7 puanla lige iyi bir giriş yapan ancak ardından oynadığı son 3 maçtan da mağlubiyetle ayrılan Diyarbakırspor ile son haftalarda oldukça formda görünen Malatyaspor arasındaki karşılaşmayı ev sahibi ekip ilk yarının son dakikasında Erhan Şentürk’ün attığı golle kazandı ve kötü gidişe dur dedi. Kadro kalitesi olarak birçok takımdan daha iyi durumda bulunan Diyarbakırspor aynı Rizespor da olduğu gibi hayal kırıklığı yaratan takımlardan. Yalnız başarının gelmesi için sadece iyi bir kadro yetmiyor, içte de istikrarlı bir yönetimin olması gerekiyor. Fakat şu ana kadar Diyarbakırspor’da bu gerçekleşmiş değil. Malatyaspor ise, geçen haftanın en büyük sürprizine imza atmış bir takımdı. Fakat dün sahada çok kötü bir Malatyaspor vardı. Skor belki 1–0, ama Malatya kalecisi Fevzi tam 6 mutlak golü önledi. Ayrıca Diyarbakırsporlu Hüseyin Kartal, bir de penaltı atışından yararlanamadı. Kısacası ev sahibi ekip dün tarihi farkı kaçırdı.


Adanaspor-Giresunspor (2–1)

Hafta içinde teknik direktörlüğe Mustafa Çapanoğlu’nu getiren Adanaspor, yeni hocasıyla çıktığı ilk maçtan 3 puanla ayrılmayı bildi. Oynadığı son 3 iç saha maçından da galibiyetle ayrılan Adanaspor’da dün sergilenen performans zaman zaman kötü de olsa oyunun geneline baktığımızda daha iyi oynayan taraftı. Özellikle risk aldığı zaman Giresun takımı, tehlikeli ataklar sergilerken bu atakları Adanaspor defansı önlemeyi başardı. Sezon başında bu ligin iyi forvetlerinden birisi olacağı düşünülen Adanasporlu Emre Aktaş da gol orucunu bozarken, ilerleyen haftalarda daha iyi olacağının sinyallerini verdi. Sakaryaspor maçında olduğu gibi bu hafta da Adanaspor karşısında da sol kanatta büyük sıkıntı yaşayan Giresunspor’un bu ligin zayıf kadrolarından birine sahip olduğu apaçık ortada. Mehmet Birinci’nin yerine göreve getirilen Cengiz Demir’in Giresunspor’u şu ana kadar bu kan değişikliğinden pek verim alamadı. Adanaspor için ise söyleyeceklerim, iç sahada sergilenen başarılı performans dış sahaya şu ana dek yansımadı. Bank Asya Liginde başarılı olmak ve hedeflenen noktalara gelmek için deplasmanlardan da muhakkak puanlar getirilmeli. Geçen seneye bakacak olursak, ilk 6 barajında yer alan son takım Boluspor’du. Bu takımın deplasmandan topladığı puan 22 idi. Topladığı bu puana rağmen ancak son hafta Ekstra Play Off’lara kalan Boluspor’u göz önüne aldığımız zaman, Adanaspor için vurgulamak istediklerim anlaşılır olacaktır.

Samsunspor-Orduspor (1-0)
Her iki takım taraftarlarının da yoğun ilgi gösterdiği Karadeniz derbisinde gülen taraf Samsunspor oldu. İlk yarıda konuk Orduspor daha iyi bir görüntü sergilerken direkten dönen top belki de maçın kırılma anı oldu. İkinci yarı ise ev sahibi bambaşka bir görüntüdeydi. Yoğun baskı kuran Samsunspor aradığı gole, 80.dakikada Oktay ile buldu. Bu golden sonra ise Orduspor beraberlik için saldırdı fakat maçı ev sahibi ekip kazanmayı bildi. Konuk Orduspor, sezona oldukça sıkıntılı başlasa da şu anda yönetim konusundaki sıkıntıları gidermiş görünüyor fakat geçen seneki motivasyonlarını yakalayabilmiş değiller. Ev sahibi Samsunspor ise kazandı ve biraz da olsa kendine geldi.

Sakaryaspor-Karşıyaka (3-1)
Deplasmanda Giresunspor’u yenerek, beklenen patlamayı yapan Sakaryaspor, bu hafta da Karşıyaka’yı yenerek çıkışını sürdürdü. İlk yarıdaki oyun vasatın altında kaldı. Bu devrede Sakaryaspor sadece 1 pozisyon bulurken, maç boyu Karşıyaka ise 2 pozisyon buldu. Karşıyaka, duran toptan bulduğu pozisyonu gole çevirirken, diğeri ise direkten döndü! İkinci yarıda ise fırtına gibi esen bir Sakaryaspor ve Özgürcan izledik. Yapılan doğru değişikliklerle oyunda tamamen üstün olan Sakaryaspor, maçı hak ettiği şekilde kazandı ve ilerleyen haftalarda daha iyi olacaklarını gösterdi.

Hiç yorum yok: